Меню
Газ для дому Онлайн
Простий додаток для контролю постачання газу для вашої оселі
Повернутись до всіх статей

Як обрати постачальника газу?

30.06.2021

Газова реформа розв’язала руки підприємцям (а з 1 серпня розв’яже й населенню) у виборі постачальника газу. Здавалось б, є можливість змінити постачальника – шукай найнижчу ціну й мерщій підписуй новий договір. Але не все так просто. Змінити постачальника – важливе рішення, до якого варто підійти обдумано й обґрунтовано.

Зазвичай пошук нового постачальника починається з аналізу цін. Та не варто цей параметр мати за єдиний критерій відбору. Наприклад, дуже низька ціна може свідчити про те, що компанія нещодавно отримала ліцензію, має досить хиткі позиції й таким чином приваблює перших клієнтів. Й низька ціна – її єдина перевага. Також підхід заниження ціни може бути частиною “пробного” періоду, який закінчиться, як тільки компанія залучить достатню кількість клієнтів. І навпаки, завищена ціна на газ може свідчити про те, що перед вами – монополіст, який штучно утримує своїх клієнтів, тому й не боїться, що його ціну перебивають більш “дешеві” постачальники. Зазвичай монополісти не дбають про сервіс, накручують клієнтам неіснуючі борги, щоб ті “не зірвались з гачка” й не пішли до іншого постачальника (про те, що одна з умов переходу до іншого постачальника – відсутність боргів, ми писали раніше).

Тож, перш ніж змінити постачальника газу, варто проаналізувати не тільки цінову пропозицію (хоча моніторинг цін – дуже важливий етап), але й сервіс потенційного постачальника, його переваги та репутацію.

Відділення з чергами, купа документів – напевно, якраз те, чого хочеться позбутися кожному. Спілкування з постачальником має проходити приємно, ненав’язливо й тоді, коли зручно вам, а не йому. У багатьох випадках саме з відвідування відділення й починається невдоволення. Переконайтеся, що в разі потреби вам не доведеться реєструватися на зустріч з менеджером за тиждень, або приходити у відділення о 7-й ранку, щоб зайняти чергу. А краще, щоб будь-які проблемні питання вирішувались онлайн.

Деякі постачальники вже перевели частину послуг в онлайн-кабінети. Чи є у постачальника онлайн-кабінет та демонстрація, як ним користуватися? Чи можна за потреби вирішити якесь проблемне питання онлайн, щоб не їхати до відділення? Які надає переваги онлайн-сервіс й чим він відрізняється від пропозицій інших?

Незважаючи на те, що більшість постачальників газу завели онлайн-кабінети, процес покупки залишився тим самим – з участю менеджера. Чи можна купити газ повністю онлайн через сервіс постачальника? Чи необхідно щомісяця контактувати з представником компанії, щось сканувати й відправляти йому в Вайбер?

У постачальника газу MegaWatt всі процеси покупки автоматизовані й переведені онлайн. Тут газ можна купити без відвідувань відділень, зустрічей з менеджерами й щомісячних переписок у Вайбері – просто натиснувши кнопку “Купити”. Поки що це єдина на українському ринку онлайн-платформа такого рівня. Сервіс MegaWatt дає можливість замовити газ, використати його, заплатити, підписати акт/рахунок/додаткову угоду та ін. – і все це онлайн. Залишити заявку на підключення можно за посиланням.

Зазвичай, якщо постачальник погано себе зарекомендував перед клієнтами, у мережі достатньо нарікань на це. Аналізуйте відгуки, згадки компанії у ЗМІ та Facebook, авторські колонки чи коментарі перших осіб у топових виданнях. Як компанія бачить свої переваги на ринку? Що про неї кажуть її клієнти та інші постачальники? Як вона веде комунікацію у соцмережах? Чи є у неї власний блог та чи корисний він для вас?

Наприклад, почитати авторську колонку про історію та переваги сервісу купівлі газу онлайн керівника проекта MegaWatt Олександра Башкаленка.о сервіс та репутацію.

Після того, як ви дізналися про потенційних постачальників майже все й визначили порядок цін, проаналізуйте, за рахунок чого постачальник дає саме таку ціну на газ.

Якщо у постачальника розлога інфраструктура з купою відділень й тисячним персоналом, це закладено в ціну – й вона, певно, одна з найвищих по ринку. Адже відділення необхідно утримувати, й на це у постачальника йде багато коштів. Чи вартий його сервіс такої ціни на газ? Чи готові ви її платити?

Якщо постачальник дає найнижчу ціну, то чи є взагалі у нього сервіс й якого він рівня? Чи він продає газ, майже не заробляючи на ньому, й скільки це може продовжуватись? Чи не стане ціна цього постачальника вищою у порівнянні з іншими вже через декілька місяців?

Свого часу сервіс MegaWatt роботизував 90% роботи співробітників, й це дало змогу знизити ціну на газ для клієнтів на 15% від цін по ринку. До того ж, це сервіс без відділень, які не потрібно утримувати. Замість тисячі людей у MegaWatt працює програма, яка сама обробляє замовлення, формує всі документи, номінує, повідомляє, розподіляє обов'язки, контролює виконання й не отримує за це зарплату!

Отже, газова реформа й відкритий ринок дали можливість усім типам споживачів вільно обирати постачальника й купувати газ дешевше. Якщо раніше монополіст-постачальник диктував споживачу свої ціни, зараз ми маємо ринкові ціни, які регулюються конкурентним середовищем. Але не варто втрачати голову й ганятися за надто низькою ціною: вона може мати свої мінуси. Перш ніж змінювати постачальника, проаналізуйте його сервіс та репутацію.

ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА ПІДКЛЮЧЕННЯ ДО MEGAWATT

Підпишіться на новини від MEGAWATT

та отримуйте найсвіжіші новини першими

Більше новин
Created by OwlWeb Team & BookKeeper SaaS LLC