Меню
Газ для дому Онлайн
Простий додаток для контролю постачання газу для вашої оселі
Повернутись до всіх статей

Як економити електроенергію на підприємстві?

28.10.2020

Зростання тарифів на електроенергію стимулює українські підприємства постійно шукати шляхи енергооптимізації. Ще більше ускладнює ситуацію той факт, що в 2019 році був скасований «нічний тариф» для юридичних осіб. Тому зараз питання економії електроенергії для бізнесу відчувається особливо гостро.

Існують платні й безкоштовні способи підвищення енергоефективності на підприємствах. Однак істотно зменшити витрати на сплату рахунків можна тільки за умови системності.

У цій статті мі відповімо на питання, як потрібно економити електроенергію, і розповімо про найбільш дієві методи в цьому напрямі. Використовуючи їх ви зможете побудувати грамотну стратегію енергозбереження для власного бізнесу.

Існують правила економії електроенергії, які допомагають почати економити споживання електрики «тут і зараз». Щоб їх дотримуватися, не потрібні великі фінансові інвестиції або залучення профільних фахівців. Просто привчіть себе і своїх співробітників до нового порядку поведінки на виробництві. У такий спосіб витрати на оплату електроенергії знизяться до 25%.

Підтримуйте чистоту вікон

Можлива економія — до 3%.

Частинки пилу та бруду переломлюють промені світла і не дають їм потрапити в приміщення. Як наслідок — співробітники починають включати прилади штучного освітлення. До слова, плафони, люстри та світильники теж потрібно тримати в чистоті.

Замініть усі лампи на світлодіоди

Можлива економія — до 5%.

Лампи розжарювання коштують дешевше, але споживають занадто багато електроенергії. Та й міняти їх потрібно часто. Тому в довгостроковій перспективі вигідніше використовувати світлодіоди. Вони споживають у 10 разів менше ресурсів на таке ж освітлення, а їхній термін служби вимірюється роками, а не місяцями.

Автоматизуйте системи освітлення

Можлива економія — до 10%.

Як відомо, співробітники не бережуть електрику, вважаючи її «безкоштовною». До того ж на виробництві не завжди є фізична можливість дотягнутися до вимикача. Тому рекомендуємо використовувати датчики руху, реле часу й інші пристрої для автоматизації систем освітлення.

Використовуйте світлі тони для фарбування приміщень

Можлива економія — до 2%.

Якщо на підприємстві планується ремонт, віддайте перевагу фарбуванню стін і стелі у світлі тони. Це допоможе поліпшити природне освітлення.

Оптимізуйте роботу комп'ютерів і оргтехніки

Можлива економія — 2—5% (залежить від кількості використовуваних комп'ютерів).

Комп'ютери на підприємстві бажано поступово виводити, замінюючи їх на ноутбуки, на роботу яких витрачається втричі менше електрики. Якщо на даний момент це неможливо — вимикайте монітор, коли відходите від робочого місця.

Оргтехніку (принтери, сканери та інше) рекомендуємо вимикати повністю, коли вони не використовуються.

Як показує практика, економія електроенергії на підприємстві найбільше турбує саме керівника. Працівники, в більшості своїй, про підвищення енергоефективності навіть не замислюються. Тому проводити збори і розповідати їм про те, як економити електроенергію — справа не тільки марна, але й часозатратна.

Найбільш ефективним рішенням у такій ситуації стане впровадження нової посади — відповідального за енергогосподарство. Це спеціалізована людина, в обов'язки якої входить розробка правил оптимальної витрати електроенергії і проведення заходів з енергозбереження на підприємстві.

Інші організаційні методи:

Використання цих правил дозволить знизити середньорічний рівень споживання електрики до 15%. Водночас вони майже не вимагають від компанії додаткових вкладень.

Для підвищення енергоефективності на підприємствах нерідко використовуються пристрої для економії електроенергії. Таке обладнання вимагає відповідних інвестицій, однак його вартість швидко окупається за рахунок зниження рівня споживання ресурсів і підвищення терміну служби основних пристроїв.

Найчастіше на виробничих підприємствах використовують:

Пристрої плавного пуску (ППП)

Такі пристрої зменшують пускові струми. Це позитивно відображається не тільки на економії ресурсів, а й на роботі самих електроприладів: знижується ймовірність перегріву їхнього двигуна і ліквідуються ривки механічної частини в момент запуску. Як наслідок, ймовірність виникнення поломок значно зменшується.

Керівникам виробничих компаній не треба розповідати, чому потрібно економити електроенергію. Для забезпечення своєї діяльності вони витрачають величезну кількість ресурсів, тому питання оптимізації енерговитрат для них завжди актуальний.

У цій статті описані перевірені методи, які прямо зараз допомагають економити ресурси сотням підприємств. Однак варто розуміти, що у кожного бізнесу є свої особливості, тобто десь можуть краще спрацювати одні методи, а десь інші.

Тому на основі запропонованих рішень рекомендуємо сформувати власну стратегію підвищення енергоефективності, яка буде враховувати особливості вашої компанії.


Підпишіться на новини від MEGAWATT

та отримуйте найсвіжіші новини першими

Більше новин
Created by OwlWeb Team & BookKeeper SaaS LLC