Меню
Газ для дому Онлайн
Простий додаток для контролю постачання газу для вашої оселі
Повернутись до всіх статей

Чи потрібно платити за приведення газу до стандартних умов?

30.06.2021

Оператори ГРМ і НКРЕКУ не можуть дійти висновку: чи законне нарахування додаткових платежів за приведення газу до стандартних умов для побутових споживачів. У Нацкомісії заявляють, що ці витрати вже включені в платіжки громадян і нараховувати повторну плату — неправомірно, а от деякі газорозподільні компанії дотримуються іншої думки.


Це стало причиною судових тяжб, які закінчилися перемогою ГРМ. Тоді НКРЕКП вирішила зайти з іншого боку і змінити законодавче підґрунтя з метою скасування нарахувань побутовим споживачам. У результаті 6 жовтня 2020 року був прийнятий проект постанови «Про затвердження Методики визначення розмірів нормативних і виробничо-технологічних втрат / витрат природного газу під час здійснення розподілу природного газу і змін до деяких постанов НКРЕКП».

Тож чи потрібно зараз побутовим споживачам платити за нарахування, пов'язані з температурними коефіцієнтами, і що робити, якщо вони приходить у платіжках? На це питання ми постараємося відповісти в цій статті. Також ми розповімо про саму процедуру приведення газу до стандартних умов, якими законами вона регулюється і що під нею мається на увазі.

Проведемо невеликий екскурс у курс фізики середньої школи. Як відомо, газ є такою речовиною, якій властиво реагувати на вплив температур і тиску. Так, зниження градусів або підвищення тиску призводять до стиснення блакитного палива, і навпаки.


Водночас труби, по яких газ транспортується до кінцевого споживача, мають постійний діаметр, тобто їхня пропускна здатність залишається незмінною. Це означає, що при мінусовій температурі на вулиці до споживача потрапляє більше газу, ніж фіксує прилад обліку.


Щоб збалансувати взаєморозрахунки споживача з постачальником з урахуванням цієї похибки, були введені так звані «Стандартні умови». Такими вважаються: температура повітря +20 градусів за Цельсієм і атмосферний тиск 760 мм.


Процедура приведення газу до стандартних умов регулюється Законом України «Про ринок природного газу» і проводиться за Методикою, затвердженою наказом Міністерства палива та енергетики №116 від 26.02.2004 року.

Існує 6 груп коефіцієнтів приведення газу до стандартних умов, а також коригувальні щомісячні коефіцієнти для кожної окремої області. Всі вони прописані й визначені в Методиці, про яку писалося вище.

Розглянемо цей момент детальніше, щоб розставити всі крапки над «і».


Група коефіцієнтів №1

Застосовується у випадках, якщо прилад обліку газу встановлено на вулиці або в неопалюваному приміщенні на відстані менше 1-го метра від виходу газопроводу.

Таблиця щомісячних коефіцієнтів для цієї групи за областями:


Група коефіцієнтів №2


Підпишіться на новини від MEGAWATT

та отримуйте найсвіжіші новини першими

Більше новин
Created by OwlWeb Team & BookKeeper SaaS LLC